fbpx

Qui som Mar endins?

Cantades d’Havaneres d’ahir, avui i sempre

Coneix els components del grup

 • Francesc Salse Cantades Havaneres

  Francesc Salse va nèixer al Pont de Montanyana el 1943. Cursà estudis de solfeig i acordió. El 1979 forma a Barcelona el grup d’havaneres  Mar Endins, que dirigeix des de l’inici. Inquiet, decidit i tenaç, ha promogut els cinc Concerts de Mar Endins al Palau de la Música Catalana.

  Ha realitzat tots els arranjaments de les peces que integren els 19 enregistraments discogràfics. La seva primera havanera “Al pla de  l’Empordà” data de 1983. La seva obra ha estat incrementada sobretot en els darrers anys, gràcies a poder comptar amb  preuades col.laboracions de: Josep Ma. Cao, Antònia Vilàs, Alexandra Morera i, fins i tot, Josep Ma. de Sagarra.

  Fruit d’aquestes col·laboracions han estat havaneres com: “A prop de mi”, “Des del llagut es veu el poble franc”, “Torna’m al mar, pescador”, “La cançó del mestral”, “Vine amb mi a navegar”, “El vell mariner”,   “Amb la vista a l’horitzó”, “A la vora de la mar”. I també valsos mariners com: “Catalans de la costa”, “El vaivé de les ones”, “El fidel seguidor”, etc. Darrerament encara ha incrementat les seves composicions amb havaneres com: “Eres como la marea”, “Promesa al mar”, “No vull ser dels navegants” i especialment la cançó catalana “Llengua”, lletra de Lluis Sintes.

  Tota aquesta prolífica obra ha quedat recollida en els dos volums del llibre Havaneres de Francesc Salse.

  La seva relació amb l’Associació Amics de les Havaneres Port Vell de Barcelona i les actuacions del Grup Mar Endins, com amfitrió, a la Gran Trobada d’Havaneres “Barcelona Cara al Mar”, que cada any es porta a terme a la Barceloneta, ha fet que hagi dedicat l’havanera “Cant a la Barceloneta” a aquest popular barri de Barcelona.

  L’any 2006, l’Antònia Vilàs, es retira per jubilació de la Presidència de l’esmentada Associació, i és nomenada Presidenta d’Honor. Llavors Francesc Salse, que fins ara havia estat el Secretari durant 20 anys, passa a ser el nou President.

 • Francesc Salse Cantades Havaneres

  Nascut el 1965 a Barcelona. Va començar a cantar de molt petit a la Coral Xiroia i des de llavors va manifestar les seves inquietuds musicals que l’han acompanyat sempre.

  De la Coral Xiroia va passar a la Coral Lavínia i va fer el salt com a solista després de parlar amb la soprano Victòria de los Angeles, es  decidir a realitzar estudis musicals en ferm. Del 1989 a 1992 va pertànyer a la companyia de Sarsuela “Amics de la Sarsuela de Gràcia”. Quan interpretava a Dagoberto en “La Generala”, la companyia va concursar a la ciutat de Petrel, on va guanyar el Primer Premi Nacional de Sarsuela.

  L’any 1990 es decanta per actuacions com a solista de música lírica i música sacra, essent la seva professora i acompanyant habitual la pianista Maria Canela. Fou a més a més de la seva professora de cant i  de  repertori,  una persona molt important per al seu reforçament artístic i personal.

  Cal destacar el seu repertori en música sacra, que actualment encara conserva, el qual li ha permés cantar, sempre com a solista. L’any 2000 canta al funeral de l’actor Joan Capri a la Catedral de Barcelona.

  També destaca el recital portat a terme al Palau de la Música, el juliol de 1995, oferint diverses peces d’Òpera i Sarsuela. Ha participat en el Festival de Ribermúsica fins l’any 1998, a l’Escola Bresol del Nen Jesús.

  Component de Mar Endins des de l’any 1998, no ha deixat en cap moment les seves activitats dins la música sacra i lírica.

 • Francesc Salse Cantades Havaneres

  Va estudiar cant amb Mª Dolors Aldea. Des dels 10 anys ha format part de diferents cors. Entre el 1985 i 1991 ha cantat en formacions locals (“Coral Sant Cugat”, “Cor Divertimento”, “Coral Vajillas”, etc). Entre els anys 1988 a 1999 ha participat dins del “Cor d’Amics de l’Òpera de Sabadell” i juntament amb l’Orquestra Simfònica del Vallés, en diferents concerts i òperes (“Aïda”, “Tosca”, “Rigoletto”, “Orfeo i Euridice”, “Carmen”, “Norma”, “La Traviata”…)

  També ha cantat en el Cor del “Gran Teatre del Liceu” en l’Òpera “Idomeneo”. Com a solista va interpretar el 1991 al Monastir de Sant Cugat del Vallès la part per a baix del “Magnificat de Schütz”.

  El 1990 i 1991 va interpretar els papers de “Il Pinellino” de l’òpera “Gianni Schichi” i “Massetto” de l’òpera “Don Giovanni” en el curs d’òpera del teatre Fortuny de Reus. L’any 1991 va interpretar els papers de “Doméstico” i “Commissionario” en l’òpera “La Traviata”.

  L’any 1992 va ser seleccionat per a participar en el musical “Asdrubila” de Carlos Santos. Va participar en la producció de la “Verbena de la Paloma” que es va representar durant el Festival d’Estiu de Barcelona GREC-96 al Teatre Tívoli i al “King’s Theatre d’Edimburg” el 1997, sota la direcció musical de Miquel Roa i la direcció escènica de Calixto Bieito. Des de 1999 és integrant del grup d’havaneres Mar Endins.

 • Francesc Salse Cantades Havaneres

  Josep Gay.-  Estudis musicals:

  • Solfeig i Teoria al Conservatori Municipal de Barcelona (fins a 4t.)
  • Fins el 4t. de Cant en el Conservatori del Liceu
  • He estudiat, a nivell particular, amb els mestres Ferran Gimeno, Cecília Fondevila i Joan Oncina.

  Experiència en la música vocal

  • Membre, entre d’altres, de les agrupacions corals següents:
  • Orfeó Laudate
  • Motet Cor
  • Coral Càrmina (Cor col.laborador de la OBC)
  • Cor Lieder Càmera (Cor col.laborador de les representacions d’Òpera
  • del Festival de Perelada)
  • Tenor-solista del grup d’Havaneres Mar-Endins.

  … nascut a Barcelona,, va estudiar solfeig i harmonia en el Conservatori Municipal de Barcelona. Ja des dels 7 anys es va iniciar en la música formant part de la Joventut Percussionista de Barcelona (J.P.B.) – entitat infantil i juvenil de l’Orfeó Laudate-.Ha cursat els estudis de cant amb Ferran Gimeno, amb Cecilia Fondevila al conservatori del Liceu de Barcelona, i posteriorment amb el tenor Joan Oncina.

  En el món coral ha estat membre de diferents formacions com l’esmentat Orfeó Laudate, la Coral Càrmina i el Cor de Cambra Dyapasón de Barcelona, on ha interpretat papers solistes en diferents

  peçes corals i operístiques. També ha format part del cor col·laborador del Festival d’estiu de Perelada, així com  en diferents produccions musicals a diferents indrets de Catalunya i de l’estat.

Contacta Mar Endins

Tel. 629 042 048